Помпи Flojet на Xylem са в основата на луксозна система за повторно използване на битови води

През последните 50 години търсенето на вода за питейно-битови нужди е нараснало с 600%, като днес представлява приблизително 10% от общата употреба на сладка вода в световен мащаб. Това число, разбира се, само ще нараства поради непрекъснатото увеличение на населението. На този фон взимането на душ или вана е дейност, която усреднено формира 40% от дневната консумация на вода в домакинствата. Ето защо датският стартъп Flow Loop проектира „LOOP“ – устойчиво, но луксозно решение за рециклиране на водата за къпане, което намалява консумацията ѝ с 80%. В системата се използват помпи на утвърдения бранд Flojet на Xylem.

Въпреки че приблизително 75% от земната повърхност е покрита с вода, само 2.5% от нея е прясна и може да се използва за питейно-битови нужди, производство на храни, производство на електроенергия, индустриални процеси и други необходими на човечеството дейности. Повече от 10 милиарда тона прясна вода се използват ежедневно, като селското стопанство и промишлеността са най-големите консуматори. Но през последния половин век, поради значителното нарастване на населението, търсенето на питейно-битова вода бележи 6-кратен скок. В Европа нормата за средна консумация на вода на човек е най-малко 100 литра на ден, докато в Съединените щати тази цифра е над 500 литра. А от тях най-голямо количество се използва за къпане.

За да допринесе за намаляване на разхищението на ценния воден ресурс, Flow Loop разработва система, която да рециклира отпадъчната вода след взимане на душ и да я върне обратно към потребителя. Т.нар. „LOOP“ филтрира и пречиства водата чрез интелигентен панел, който може да се монтира допълнително към повечето душове. Управляван от Интернет на нещата (IoT), панелът отвежда отпадъчната вода вместо към канализацията, към смукателен вход в основата на душа. Оттам водата преминава през предфилтър и микрофилтър, а след това и през UV пречиствател.

Системата за пречистване е тествана при най-строги условия. UV светлината елиминира 99.999% от патогенните бактерии и вируси, а системата е одобрена от Техническия университет на Дания (DTU) и Eurofins. Резултатът е чисто и устойчиво решение за душ, което използва само 15-25 литра вода при вземане на душ.

Тъй като водата рециркулира, температурата ѝ остава постоянна, което означава, че „LOOP“ също така осигурява спестяване на енергия до 70%. Благодарение на интелигентните си възможности, панелът следи и спестяванията на вода – позволявайки на потребителите да преглеждат резултатите в реално време. Освен това те могат да решат кога искат да рециклират водата и кога не.

За инсталацията на Flow Loop обаче се изисква надеждна помпена система, която лесно да бъде вградена в смарт панела. Помпата трябва да бъде компактна, но достатъчно мощна, за да гарантира дебит от минимум 12 l/min за работен цикъл от 60 min при избраната от потребителя температура. Освен това допустимото ниво на шум при работа е 55 dB(A), за да осигури комфортно изживяване под душа.

В отговор на тези изисквания, от Flojet проектират персонализирано решение, базирано на издръжлива технология, която балансира висока производителност и способност за засмукване, като същевременно поддържа желаното ниско ниво на шум при работа. Този уникален дизайн на Flojet осигурява на Flow Loop по-голям контрол на скоростта на двигателя, за да се намали общото ниво на шума на душ системата като цяло.

Като пазарен лидер в технологията за изпомпване с контролиран поток, Flojet предлага най-високо ниво на надеждност, прецизност и контрол за широка гама от критични приложения.