Помпи Zenit се грижат за отпадъчните води в някогашния словенски замък Шато Бела

Chateau Bèla е замък в Словакия, разположен високо над река Дунав, в „сърцето на винарския регион в южната част на страната. Сградата датира от 15-и век, а през годините е била изоставена, използвана като затвор и накрая „преродена“ в луксозен хотел. Днес шатото предлага висок клас винени преживявания и почивка, като за целта всички сградни инсталации са модернизирани, така че да функционират безпроблемно и ефективно. Отпадъчните води се изпомпват с електрически потопяеми помпи Zenit.

Шато Бела (Château Bela) предоставя елегантна и спокойна среда, съчетана с модерен подход към гостоприемството. Гостите могат да се насладят на съвършени вина, сезонно меню според концепцията „от фермата до масата“, да релаксират в спа центъра, да се слеят с уникалната природа на прилежащите към имота езера. За специални събития, на разположение е изящна бална зала. Историческата сграда предлага общо 48 луксозни стаи и апартаменти, забележителни със своя първокласен индивидуален стил и комфорт.

При започването на мащабните ремонти графиня Илона фон Кроков поставя най-високите стандарти за хотела. С усет към детайла и визия за величие, тя издига интериора и екстериора на най-високо ниво. Колекционерът и дизайнер Аксел Верворд също изиграва ключова роля в пресъздаването на красивия и вечен интериор на Château Bela. Неговата естетика вдъхва във всяка стая усещане за благополучие, а освен това разработва цветова схема, която преосмисля палитрата от 18-и век, и внимателно избира необикновени тъкани, за да допълни всяка част от хотела. Той също така предоставя няколко от своите антики.

В този свят на изящество и хармония с природата, отпадъчните води звучат като нещо, което не би могло да съществува. За съжаление обаче, това просто няма как да се случи – което превръща работата на проектанти, строители и монтажници в още по-отговорна задача. За Шато Бела са избрани електрически потопяеми помпи от серия E, модел DRE на Zenit.

Серия Е е съставена от леки чугунени потопяеми помпи с висока надеждност, които се предлагат във версии с две различни хидравлики: DRENO (DRE) – с многоканално отворено работно колело за бистри или леко замърсени отпадъчни води, и DRAGA (DGE) – с вихрово колело и голям свободен проход за отпадъчни води с тежки замърсявания. Компактният размер и хоризонталното и вертикалното изпразване на помпите позволяват монтажа им дори в съществуващи инсталации или малки шахти. Всеки модел се подлага на изпитване под налягане, за да се гарантира оптимален монтаж и работа на уплътненията, кабелната муфа и механичните уплътнения.

Използваната в шатото версия DRE се отличава с:

  • Чугунено многоканално отворено работно колело;

  • Смукателна цедка от неръждаема стомана;

  • Свободен проход: max 15 mm;

  • Максимален дебит: 774 l/min;

  • Максимален напор: 18.4 m;

  • Подходяща за бистри или леко замърсени отпадъчни води, както и за филтрирани, инфилтрационни и подземни води;

  • Използва се също и за градински пръскачки и изпомпване от резервоари.

Моделите от серията E са подходящи предимно за постоянни инсталации, но благодарение на тяхната компактност и лекота на работа, могат да се използват и при спешни случаи за изпомпване на наводнени помещения или за временни инсталации за изпомпване от кладенци и резервоари. Предназначени са главно за битова употреба, като се препоръчват за градински спринклерни системи, за захранване на фонтани, за изпразване на плувни басейни или резервоари и за изпомпване на наводнени мазета или гаражи.